Hus divá

Anser anser
obrázok: snimek 199 0
Zaradenie: vtáky, hus divá
Expozícia: Veľký rybník
Výskyt: Ázia, Európa
Biotop: sladké vody
Potrava: rastlinožravce
Počet jedincov v zoo:  10

Hus divá je pokladaná za predka domácej husi, ktorá pravdepodobne zdomácnela v strednej Európe. Hniezdi v strednej a východnej Európe a vo veľkej časti severovýchodnej Ázie. Patrí k sťahovavým vtákom a v zime tiahne na juh. Dorastá do veľkosti 70-80 cm, rozpätia krídel 150 - 170 cm a váži 2 - 3,5 kg. Samce sú od samíc o niečo väčšie. Je sfarbená prevažne svetlosivo s jemným vlnkovaním na spodnej strane a so svetlejšími okrajmi pier na vrchnej strane. Zobák a nohy sú tmavooranžové. Obýva jazerá, rieky i lúky a pastviny v blízkom okolí. Živí sa rastlinnou potravou - tráva, vodné rastliny, obilie, bobule, byliny. Husi divé žijú monogamne, partnerstvo uzatvárajú na celý život. Obdobie hniezdenia začína koncom marca a trvá až do mája. Vtáky hniezdia v malých skupinách alebo kolóniách. Hniezdo o priemere 50 - 80 cm buduje samica v pobrežnom poraste alebo na ostrovčeku v blízkosti vody. Znáša 4 - 8 vajec, na ktorých sedí sama 27 - 28 dní. Mláďatá vodia obaja rodičia. U nás hniezdia tieto husi vzácne, pozorovať ich možno pri jesenných a jarných ťahoch. Naša zoo chová tento druh už od svojich počiatkov, pričom v našich chovateľských podmienkach sa úspešne  rozmnožuje.

Hus divá - najlepšie fotografie

obrázok: Hus divá (2011) obrázok: Hus divá obrázok: Mláďatá husi divej obrázok: Hus divá - odchov 2012 obrázok: Hus divá - odchov 2012

Tu ma nájdete